wheres.life.took.me[part 1]

murid-murid semua..bile dah besar nanti cita-cita nak jadi apa??

abu : saya nak jadi cikgu, cikgu...
ahmad : saya nak jadi askar, cikgu...
siti : saya nak jadi isteri orang, cikgu (ade kew budak ckp camni?)
din : saya nak jadi polis...

aq yakin semua orang pernah menghadapi pertanyaan ni di bangku sekolah dulu, memang antara jawapan typical budak-budak zaman aq dulu ialah cikgu, askar, polis, bomba. mungkin sebab tu je kerja yang diorang tau, yelah cikgu dah nampak depan mata, lepas tu mungkin jugak pengaruh dari permainan polis sentry atau perang-perang. sumpah aq sendiri pun rasa yang polis tu stylo boleh tangkap-tangkap orang. tapi semakin zaman beredar, budak-budak makin pandai bercita-cita besar, ada yang nak jadi pelakon, penyanyi dan tak kurang jugak yang nak jadi kaya ( kecik-kecik dah pandai fikir duit). tapi cita-cita aq?

cikgu : haaa azri hanif, kamu nak jadi apa besar nanti?
azri hanif : saya nak jadi doktor cikgu :)
cikgu : ouh, bagus cita-cita kamu tu, sesuai dengan kamu yang comel :) ( sumpah ni bukan aq reka, aq memang comel kowt time tu :p)

ye, memang aq dah set awal-awal yang aq nak jadi doktor, bukanlah bertujuan nak tolong orang yang sakit pada awalnya, tapi sebab aq tgk doktor-doktor yang rawat aq time kecik-kecik semua banyak duit, so boleh aq pakai duit tu untuk beli mainan, haha.
                                                     saya nak jadi budak gemuk bole x cikgu?

i was a sick puppy back then, memang selalu gile sakit, kalau malam-malam melalak sebab sesak, batuk, demam etc. tu aq lah tu, and a lot thanks to my parents for taking care of me back then when i was sicks, bole kate aq yang paling banyak menyusahkan diorang la...pernah jugak aq tanye...

aq: mama, antara kitorang berempat, sape la yang paling susah nak jaga time-time kecik?
mama: azri lew, dari kecik ada asthma, asyik menangis jek, sampai pernah x tido mama dengan papa jaga...
aq : heee( hanya mampu tersenyum sebab aq x expect pun mak aq akan cakap aq yang paling ssh )

so, aq pun selalu jugaklah pergi jumpa doktor time-time kecik dulu. mungkin mende tu jugak jadi pengaruh kepada cita-cita aq kot, coz a good doctor can make someone happy even without any medicine a comfort service, good understanding and nice conversation are more than enough to ease someone's pain so kalau boleh aq pun nak jadi camtu kat orang lain, maybe lepas tengok aq senyum pun orang-orang yang sakit tu boleh sembuh, x style ke tu? :p then  aq memang da set awal-awal yang aq nak jadi doktor bila aq besar nanti.

time aq darjah satu, aq ditempatkan satu klas ngn sorang budak perempuan ni nama dia ain. nak dijadikan cerita memang aq selalu fight dengan ain ni la dalam kelas tapi hakikatnya aq x pernah menang dengan dia. i always came out 2nd after her. bayangkan dari darjah 1 sampai darjah 3 aq asyik dapat no 2 jek. xpe la2 macam orang kata, ladies 1st kn ( padahal memang aq x mampu nak lawan dia )

dari darjah 3, aq loncat terus masuk darjah 5, time tu result aq memang da x segempak dulu lew. makin lame makin jatuh, aq dilanda stress( time ni da tau stress kew? haha) sebab aq sebenarnye selalu compare diri aq dengan kakak aq. nak cerita sikit pasal kakak aq yang no 2 ni, dia memang pandai gila la..aq rase dari darjah 1 sampai darjah 6 asyik dapat no 1 jek, tiap2 tahun dapat anugerah pelajar cemerlang, tapi aq tiap2 tahun hanyalah mengambil tugas sebagai penepuk tangan di bawah pentas. macam-macam hadiah dia dapat, pernah sekali tu dia dapat makan a & w free for one year coupon as a gift, jeles gila la aq, haha aq plak time tu dah start berjinak-jinak dalam arena pemontengan sekolah, dah banyak main, ye lew time aq sekolah dulu zaman-zaman tamiya, proyo, digimon kot, nampak ketinggalan pulak kalau aq x main. pastu aq pun pernah dipecat dari jadi pengawas atas alasan disiplin ( haha siot punya cikgu, aq rasa cam aq sorang je ade history kene pecat jadi pengawas kot )

but finally after all that commotion and problems, upsr aq cemerlang 5a, alhamdulillah, tu pun lepas bapak aq bagi last warnin " ko x dpt 5a upsr, siap ko" ( bapak aq memang garang time darah-darah muda dulu, tapi aq pun nakal jugak..hoho) so aq rase aq still boleh proceed dengan cita-cita aq, mana tau boleh sambung belajar kat mrsm kew, alam shah ke x main la sekolah-sekolah biasa ni, nak gak masuk sekolah asrama penuh..5a kot haha :p

aq rase sampai sini dlu kot, lepas ni aq cite kisah aq time sekolah menengah or boleh kata zaman-zaman kejatuhan aq jugak lew, so see u in part 2 :)

btw thanx niesa sebab bagi idea buat partition... huhu

6 comments:

nizwan_mokhlas said...

geli..!!!!

whatiseeinlife said...

zaman sekolah ko geli gak nek

Nurana said...

hahaha..innecent giler tyme kecik2.neway,nice blog,tak sangke ade blog juga kamu ni ea.:)

aisyah humairah said...

weweetttt comel ey?

Ain bintu Amir said...

kenangan gile la zaman2 hingusan dulu :)
fight pon finally u managed to be what u wanna be right :)

aja2 fighting azri! ^_^

whatiseeinlife said...

tqa : skang pun innocent gk :p

yaya : aah2, bukaan rekaan tuh...

ain : yup2, insyaAllah :)

Post a Comment