p.i.c.k.i.n.g.u.p.s.o.m.e.o.n.e.

do you ever feel alone? do you ever feel frustrated that relation never work out for you? do you ever feel that you finally need someone to hold,someone to share things with? pernah tak rasa bila weekend night tetiba terfikir "eh..aku nak buat apa ea malam ni?" and it ended up lepak dekat rumah jek? pernah tak menghadapi situasi, sedar-sedar jek ko da sorang2 kat rumah yang lain semua keluar dengan pasangan masing2?



                                                                frust betul ni..rilek la kak


tipu la kalau korang kata korang takde nafsu nak berpasangan, keinginan untuk berpasangan tu memang ada kat semua orang kot, kalau ade orang kate "I ENJOY MY SINGLE LIFE" atau yang sewaktu dengannya tu memang nampak sangat penipu, orang-orang yang camtu ade few possibilities kenapa diorang cakap camtu:

                         1) korang tak pernah rasa hidup couple lagi
                                  2) korang pernah frust gile sampai trauma nak berpasangan lagi
                                  3) korang malu nak admit yang korang memang tak berpeluang nak berpasangan
                                  4) korang hensem@lawa nak mampus and nak ada relations without commitment                                                                                dengan ramai-ramai orang
                                   5) korang suka kaum sejenis...haha


even korang single pun, tak perlu menggelabah tetek mencari-cari sampai amek sesape yang tak sepatutnya, rilek...maybe time korang belum sampai, sometimes loneliness, environment, peer pressure tend to make u find a temporary relationship, padahal bukan tu yang korang perlukan. bila da couple, baru sedar yang korang tersilap langkah, yang mula-mula sayang pun boleh buat korang menyampah bila dah jadi camtu. so aq nk share my personally opinion on what u should or shouldnt do if u want to start a relationship, what's ur preparation, what's ur picking up line gonna be and stuffs like that...aku tak jamin mende ni jadi, this is just whatiseeinstartingarelationship :)


1st of all i would like to share my experienced on this matter. 1st time aq nak try2 mengayat orang, time tu aq form 3 kot, aq da janji nak lepak dengan kawan aq dekat midvalley, so pagi tu before pegi aq try la search internet under "sweet quotes" mane tau jumpa someone dekat midvalley, bole jugak guna picking up line yang aq search ni..(haha yes guys, i cheated on my 1st attempted). so dekat midvalley, aq lepak makan dekat mcdonald's and theres few chicks sitting just in front of us. sambil makan tu sempat jugak melirik-lirik mata kat gurl sorang tu and aq prasan yang dia pun usya2 aq ( ade respon2 ), tak lama pastu, gurls tu pun blah dari situ then time tu mulalah aq bermonolog dalaman... nak try ke x,nk try ke x,nk try ke x..it took me 1 minute to made up my mind and finally...

 aq : sorry guys,will be back, ade hal sket.
        ( so aq pun kejar blk gurl td..n tapped her shoulder)
 aq: hi, u know what, before i get here this morning, i saw this one blooming flower. i thought its the most beautiful thing ive ever seen but that was until i met you, so i wonder..boleh kita berkenalan? (with this shivering voice..1st time kot, gile x nervous..silap2 kene gelak jek)                       
 girl : (smiling) hi, ow yea? i'm ***** ( sebenarnya aq lupa nama dia,haha)

so that 1st attempted went up well and it ended with me getting her phone's number...ok la tu kan?? haha. tu la 1st aq try berkecimpung dalam arena ayat-mengayat and aq admit yang lepas tu selalu jugaklah aq guna bantuan internet untuk cari ayat-ayat power tapi tak lama la sebab sekarang aq da pandai guna ayat sendiri :p

so guys here goes : 
what you SHOULD do?
once korang da ade target., ape yang korang boleh buat adalah :

1) looking at yourself 1st. orang putih selalu kata, pick on your own size. bukan aq nak kata yang korang tak mampu nak dapat orang yang da tahap supermodel tapi korang paham2 lew. kalau korang da tau korang di tahap mana pastu korang try dengan orang yang dah tahap dewa nanti korang sendiri pulak yang kecewa...haha

2) grooming up yourself a little bit. 1st impression is important. it actually does. cuba korang bayangkan kalau orang dress up x kemana, berbau plak tuh, nak tak orang tu layan korang? bukan aq nk ajar korang diskriminasi tapi at least tunjuk kat diorg yang ko boleh manage diri ko sendiri baru die confident sikit nak dekat dengan korang. mungkin ada beberapa yang memang x berkenan nk bergaya tapi sekali-sekali bergaya apa salahnya? untuk orang yang korang suka jugak. bagi yang perokok, kalau boleh hilangkan lah bau rokok tu dulu, perempuan bukan kisah pun ko nk hisap 10 kotak rokok sehari tapi diorang kisah apabila bau busuk rokok tu menusuk kat hidung diorang.

3) try to know a little bout him/her before approaching him/her. sebelum korang try approach tu, tau2 la pasal si dia, sikit pun jadi la. at least dia tau yang korang memang berminat kat dia, cuba la cari tau mana dia tinggal, study kat mane or ape minat dia tapi jangan la melampau sangat sampai tau size kasut
bapak dia or favourite kaler seluar dalam dia sebab nanti diorg ingat ko stalk
dia lebih-lebih plak kan. 

4) choose ur method. this will depends on you, do u have the gut to be straightforward or not? if u do, then just face the person and gtau je yang ko nk kenal ngan diorang . selalunya mesti dapat nya, nak kenal je pun, bukan nk rogol or bunuh dia kan? plus diorang akan hargai keberanian korang untuk berhadapan ngan dia even korang x knal pun dia. ke korang takut? kalau korang takut ade few ways untuk korang, sms, call, or social network cam facebook,myspace, etc. tapi kena disusuli dengan doa yang banyak lew, takut2 orang tu x respon je dengan teguran korang.

5) find things in common. lagi best kalau partner korang share minat yang sama dengan korang tapi kalau orang yg korang nak tu xde pape persamaan pun xpe, maybe korang boleh belajar mende baru dari dia kan?
selalu orang akan terpikat dengan good conversation and personally aq rasa aq akan suka sangat ngan orang tu kalau aq rase aq ni sekepala ngn dia. try to create an open questions will be helpful. jangan sebab korang suka tengok wayang, korang g tanye "u suke tengok wayang?". cuba lah tanya, "u suke buat apa kalau free?" barulah banyak sket dia boleh elaborate. pastu jangan kerja nak menang je kalau bercakap, mende ni bole menimbulkan rasa menyampah kat orang lain silap2 boleh dapat penerajang skali.

6) try to be sweet sometimes. a simple "hi, good morning" everyday can be so meaningful even its simple. dia akan sedar la yang korang amek berat tentang dia, jangan hantar mende2 pelik cam "i miss you" "i love you" sebab mende tu x sweet langsung kalau di fasa2 awal okay?! si dia akan berfikir " eh, dia ni..belum pape lagi da rindu,sayang segala". slow2 je,silap2 dia yang akan cakap kat korang dulu ayat2 tu :)

7) get to know his/her family and friends. cuba try knal ngan family dia and kawan2 dia. dia akan rase sangat dihargai bila korang berminat nak kenal and berbaik-baik ngan family and kawan2 dia. sebab family ngn kawan2 ni penting gak la aq rase sebab kalau mak aq or kawan-kawan aq kate "x berkenan la ngan dia tu" aq rase aq boleh terpengaruh gak kot untuk menendang dia keluar dari hidup aq..haha.

8) finally just go with the flow. take everything slowly, dont rush it.and happiness will follow, insyaAllah :)

what you SHOULDNT do?

1) dont push it. if respon yang korang harapkan x menjadi, janganlah kalut, baru x reply sms korang da menggelabah anjing...
                      sms : hi..good morning.
                              30 seconds later...
                      sms : hi..tgh buat ape?
                              30 seconds later...
                      sms : hi again...
                              30 seconds later...
                      sms : u xde kedit ke? i topupkan u ea?
                              30 seconds later...
                      sms : npe u x reply lagi ni?
rilek la bro, maybe dia nak slowly, kalau jadi mende ni kat korang, pe kate korang take five dulu. 2-3 hari lagi try lagi. jangan push sgt, sebab nanti korang bukan akan dapat pelukan sebagai tanda terharu sebab korang gila concern tapi dapat penerajang sebab menimbulkan rasa meluat si dia. pastu kalau dia still cold hearted, korang blah je la, nampak sangat dia da xde minat nak kenal korang.

2) dont give your everything. " da 3 bulan da aq try dia ni, x dapat2 jugak, sweet words da bagi, hadiah da banyak aq bagi, holds hand da, kiss da, nk bagi ape lagi ni bagi dia minat kat aq?bagi dara ah..." haaaa...x ke haru tu? cuba rilek2 dulu. tau korang bernafsu nak dapatkan dia tapi bia dia tau yang theres a things they can get before and after marriage. jangan bagi semua nya sekaligus nanti si dia akan puas cepat padahal korang blum dapat dia lagi nih? mmg sampai ke mati la korang xkan dapat dia.

3) dont try to take control. jangan cuba2 menunjukkan sifat anda yang suka control orang. pertanyaan mcm "u pegi mane? dengan sape?laki? perempuan? buat ape? balik bile?" pun dah cukup untuk menunjukkan yang anda ada sifat mengontrol dalam diri. cuba elakkan sebab kita taknak si dia fikir " belum pape da lebih2" 

4) dont tell him/her bout ur ex's too much. sikit2 bole la..tapi kalau da setiap kali jumpa asyik cerita pasal bekas2 dia je, siap compare lagi akan buat orang nak bagi kaki jugak. things like that will make him/her think that ur still not over ur ex's and not ready for a new relationship.

5)jangan try 2-3 orang dalam satu masa. kalau nak mengorat, cuba mengorat satu-satu. dah la ko buat camtu, kantoi plak. memang la buat si dia fikir " cilake ni x serius ke ngn aku?"

so theres a few tips for starting a relationship. nk try bole try tp aq x jamin jadi..haha..
kalau x jadi gak.. maybe korang bole beli buku dia ni.

enjoy :)
 




7 comments:

Qausar said...

ehehe..like ur statement la doc..ehehe..terbaik laa...=)))

Ain bintu Amir said...

hahaha siap ade manual book plak cane nk ngorat org. lawak la sape author tu :D

Apex Whoop said...

hahahaha.. dahsyat2

whatiseeinlife said...

thnx guys

Qausar said...

doc...now pls put some idea about nk dptkn calon2 lak..ahaksss...nk ngorat dh de..tp calon lak nk dpt cmner??nk kene sty kt mid gak ker??=pppp

whatiseeinlife said...

haha will think of it :)

Anonymous said...

hehe...so sekarang kena call azri dr love laa yekk..guys for ur information nak ngorat girl..tak lee susah sgt..cuma jgn berlebih lebih sudah..coz perempuan bosan ngan lelaki yang over over...tapi bila dah dapat perempuan lak yang over..hahahha

Post a Comment