my admiration

volkswagen golf gti. time aq buang air besar selalu gak la berangankan aq tgh drive kete ni atas highway. fast i can say with 2.0 liter turbocharged engine it can swift from 0-100 in 6-9 secs, with maximum speed 240km/h. pastu hujung bulan memang tebal buku yellow pages la speed-trap aq. haha. aq memang nak sangat kereta ni. kalau boleh yang kaler putih punye la. dengan performance yang ada aq boleh kata kereta ni quite affordable jugak la compared to kete2 sport yang lain. aq nak2!!

aq : papa...lepas grad nanti nak kete ni boleh?

papa : duuusyyyyummmmmm!!! ( penerajang )

aq : adeyh..ok..nice~


bestfriends vs boyfriend/girlfriend

choosing between both of them, did it ever occured to you? or which one is more IMPORTANT? did u ever thought that ur partner can be your everything that ditching ur friends is fine with you. or u would rather choose ur friends over your partner? or did ur partner ever asked u to leave ur friends for them?

I know so many girls that turn their backs on their friends once they get boyfriends. We never get to see them unless it's bumping into them downtown briefly. One of them has seriously "cut all ties" and she's with her boyfriend almost 24/7, and when they can't see each other, they're calling and texting non-stop (I should know because she was literally texting him every minute on the ONE day that I finally got to spend time with her). I would kind of understand if it was during the first weeks of the relationship but for a couple that's dated for more than 6 months already and it's still like this? Has she even thought about who she's going to turn to if they break up?

if i choose friends well my reason are pretty clear. afterall, we've known each other for a longer time and im talking about friends who are willing to share and help you with things. friends :

1) are fun to be with. most of your friends must be "sekepale" with you guys.

2) you have them there as a support system, and well, chances are, they've probably seen you through more stuff than your current partner has.

3) they are more long-term and offer a wider area of support and freedom than your current significant other.

4) A b/f or g/f is temporary, no one is a b/f or g/f forever, u either get married to them or u break up with them and therefore they lose that status and either upgrade or downgrade. Now if you were asking friends over hubby/wife, that'd be a bit different

5) easy to make up with if u had an argument compared to your partner.

6) Your friends are usually the people you turn to when your bf/gf breaks your heart, so treat them well.

7) easy to share things with.

8) a lot less sensitivive.

9) a lot less expenses.

10) There are things that you choose not to discuss with your partner and that's when your friend comes in.
Say you are having some emotional issues and you cannot talk to your partner, you would go to your friend(s) wouldn't you not?

11) more important, good friends are hard to find, so dont just ditch them :)

well if u ought to choose my gf/bf compared to your friends. there are several reasons that went through my mind.

1) partner can be our best friend too! :)

2) u dont really have a good friends who are willing to be there for you when u in need. so u choose your partner rather than friends.

3) someone who you can share every little even micro info out of u. even ur darkest secret!

4) frustrated on your friends who keep turning u down when u ask for hang out over her/his partner.

5) friends comes and goes,. True friends will stay, understand and support you no matter what. But true love is hard to find.

6) someone u can talk to without being shy. and u know he'll always be there for me.

so which one will i choose??? i personally choose to be equal. That's one of the MAIN things you should never let happen in a relationship: don't let yourself get caught up in it too much. I really don't know the whole situation because there can be factors that change whether it's friends over significant other. If your friends aren't really good friends to begin with, then the hell with them, but if they've stuck by you thick and thin and you're ditching them for someone you probably won't be with forever (of course you could lose friends too but that isn't the point)...well, you're an ass.

In my opinion, I don't think anyone should choose one over the other. Of course it's not easy to tell whether you're favoring one over the other right away but to have a general idea and occasionally think, "Am I spending too much time with my boy/girlfriend?" is a good thing to do. I think time away from a significant other is crucial for a relationship, otherwise you'll become sick of each other, so there are opportunities where you can hang out with your friends as well.

But, there are some people who find themselves more comfortable confiding in their partner and that's fine. I just think when it's excessive or to a point where your friends are hinting or wondering why you're spending so much time with your partner, then maybe you need to take a step back and observe.

both of them are equally important ( well if you have both ) 
just because you have a boyfriend doesn't mean that your friends become any less important. if u manage your time wisely, im pretty sure ull manage to spend time with your partner and friends at the same time. well hari-hari jumpe bf/gf bosan jugak kan? :p

afterall things are easier said than done. what will u choose if ur partner ask you "choose ur friends or me?" what will u do?

Theoretically, this is a very easy question:
"A good boyfriend/girlfriend would never ask you to choose him/her over your friends".
"A good friend would never ask you to choose him/her over your boyfriend/girlfriend".

so if ur partner did asked u that question, u know what kind of partner uve had ea? haha..

so WHICH one u will CHOOSE?


gadis bertopeng

cerita ini bukan rekaan semata-mata, memang ada kaitan dengan yang hidup tapi yang mati x sure lagi.

maybe few of my friends dah pernah dengar cerita ni. Tapi for those yang tak pernah aq nak cerita pengalaman aq yang aq rasa antara yang terunik pernah jadi dalam hidup aq. dulu aq rajin la main laman-laman sosial yang macam-macam sekarang ni. Ada sekali ni aq terlayan "tagged", laman sosial yang membolehkan korang untuk click "yes" untuk yang korang suka, cantik, hot dan click "no" untuk orang yang huduh. haha memula bukak account dapat gak la 2-3 jam sehari depan laptop main click mende tu jek.

so dari situ aq ada la kenal sorang gadis ni, let just call her "puteri". klau judge by on her pictures, dia memang seorang yang cute la. Biasalah naluri seorang lelaki yang ingin mengenali seorang gadis cantik dan aq pun tak terlepas darinya. so, aq pun start la chatting dengan dia. Memula aq cautious gak sebab memang ramai orang yang selalu tipu through social network ni. Guna pics orang lain tapi in reality they are completely a different person. Tapi aq tgk pics dia ada 100+ so cam x logik pulak kalau dia tipu kan. so day by days aq makin rapat la dengan dia tapi x pernah jumpa since aq study kat indonesia until one day aq nak balik malaysia for semester break.

so a week before aq cakap la dengan dia. Owh yea, before tu aq nak bagitau yang puteri ni cakap dia duduk dekat country height, kajang a high-end residency kat kajang, kira orang kaya je la boleh duduk situ...

aq : so im going back next week, can we meet?

puteri : sure, tp nak buat apa?

aq : saje jek, x boleh?

puteri : boleh jek.

aq : so i guess i'll pick u up at ur house? country height kn?

puteri : eh, x la i selalu lepak rumah makcik i dekat bukit mewah, kita jumpa sana jek..

aq: eh, biar betul minah ni? (monolog dalaman)

time tu aq da rasa pelik dah. Tapi aq layankan aje, maybe betul dia selalu lepak rumah makcik dia. aq pun teruskan perbualan.

puteri : i nak bagitau something ni...

aq : yea?

puteri : i memang selalu test lelaki yang i jumpa and u pun akan kena jugak nanti?

aq : (what the eff?) wut kind of test?

puteri : i selalu pakai topeng kalau jumpa orang baru, sebab i xnak diorang suka i just for my appearance.

aq : errr..what kind of mask? ultraman? pokemon?

puteri : x la, i akan pakai topeng so that i nampak tak cantik.

aq : err, kita jumpa nanti u xyah la pakai topeng, xley kecualikan i kew? ( aq layankan aje )

puteri : x boleh2, u pun kena test jugak, i pun akan sumbat span-span kat badan i so i nampak chubby skit. u x kisah kan? before ni i buat kat ramai lelaki lain, ramai yang xleh terima la pe yang i buat tu and ramai yang jumpa i sekali je lepas tu x contact da. i takut u jadi camtu je nanti.

aq : errr...pakai topeng sampai bila-bila kew?

puteri : x la, kalau u boleh tahan dengan i dalam 5-6 bulan, i akan bukak topeng i sebab i tau u bukan judge me from my apearrance :)

aq : errr...o.k.a.y.~

sebenarnya aq kisah and aq teringin gak tengok macam mana gaya topeng yang dia akan pakai tuh. so aq decide aq jumpa je la minah ni sekali. lagipun cuti aq bukan buat apa pun. so one day aq set la nak jumpa dia, dia just ajak jumpa dekat bus stop dekat dengan rumah "makcik" dia.

                                            mana date aq nih? tgh pakai topeng and sumbat span kew?

10 minit jugak aq tunggu dia kat bus stop tuh tetibe ada sorang gurl ni tegur aq...

puteri(not so puteri right now) : azri ea?

aq : err..yaa...n u?

puteri : ni puteri la.. :)

tetiba background aq jadi gelap time tu, senyap sunyi disertai bunyi serangga dan burung berkicauan. macam-macam yang aq fikirkan time tu. she's a totally different person wei! kalau betul pun dia pakai topeng, mesti dia upah make up artist yang lagi power dari make up artist erra dalam muvie hingga hujung nyawa ( erra jadi orang tua) akal fikiran manusia terendah pun tau yang dia memang tak pakai topeng or what so ever. tapi aq cool lagi, what kind of man i would be if i'd walked out when she need me the most kan, hahaha :p aq cuba start conversation tapi all i heard from her mouth is just a disturbed buzzing..

puteri : bbbBBBBZZZzzzzBBBbzzzzZZZ

aq : yea2 ( sambil aq text sms ngn member aq sebab aq dah xde mood time tu )

puteri : bBBBBZZZtttttttt BBBBZzzzTTTT

aq : yea2...( stil texting )

puteri : u kalau nk texting je blk rumah la!

aq: erk? ok2, i dah x text da, sorry baik kan aq, still berusaha menjaga hati dia.. haha

aq : betul ke u pakai topeng ni? nak tgk ic u boleh?

puteri : i xde ic, sebab i lahir dekat luar negara.

aq : ( lahir luar negara jugak kot, ade jek ic, nak tipu tak beragak) aaaa...ok2

puteri : i nk tgk phone u kejap boleh x?

aq : err, ok...u nk buat pe?

puteri : camne ea nak bukak mesej dekat phone u ni?

aq : ha? buat pe nak tengok mesej i? xde2 x boleh2..( what the eff...nak tgk2 mesej pulak, gile ke ape )

pastu dia merajuk, dia blah dari situ. aq yang baik hati ni pergi la dekat dia and pujuk dia tapi aq still xnk tunjuk mesej aq kat dia...

puteri : alaaa :( kalau u xnk bagi tgk mesej u kena buat sumtin dulu.

aq: ape??

puteri : jom kita pergi kedai handphone jap, i nak beli sim card baru, n i nak u tuka no baru jugak..

aq : haa?! xnk la..nanti member2 i nak contact i camne..

puteri : bukan member tapi awek-awek kan?

aq : mana ada..membe lew~ ( ek ele minah ni, nak control-control aq apahal )

pastu at the end dia merajuk sekali lagi sebab aq tanak dengar cakap dia, kali ni dia pun berlalu pergi, makin lama makin  jauh dan hilang dari pandangan aq, hilang di celah-celah lorong rumah. tapi aq lepak dulu kat situ, rasa bersalah pulak kalau aq blah camtu jek, padahal aq da rasa menyampah gila da time tu tapi aq still boleh bersabar lagi la, pape pun aq dah anggap dia sebagai kawan walaupun indah khabar dari rupa..haha.

5 minit aq tunggu, tengok-tengok dia datang balik. dalam hati kecil aq mulalah berkata ( haha, minah ni..datang balik gak ko) tapi dia x pergi kat aq, dia duduk jauh sikit dari bus stop tu..ade la dalam 50 meter tapi still dalam pandangan mata aq la, maybe dia expect aq akan pergi sana lepas tu pujuk dia sekali lagi  kot. time tu aq memang da menyampah gila dah dengan minah ni. bila kesabaran aq dah mula hilang, aq pun terus masuk dalam kereta, start enjin dan berambus dari situ. lantak ko lah, mengada-ngada pulak. padahal aq rasa aq da cukup baik da kot x perli pasal topeng dia depan-depan dia.

agak jauh jugak la aq drive pastu ade sms masuk, puteri hantar sms...

" sampai hati u pergi camtu jek, padahal sebenarnya topeng i sikit lagi nak tertanggal time u pergi tadi...."

&*&^*&^*%^%$%^(*)(*@^%G@YGU@!! what the efff????? what the efff???? what the eff???? what the eff????

                                         ye2 saya lah puteri, cantik kan topeng saya?

aq sebenarnya bukan nak kutuk dia sebab dia buruk ke apa. tapi aq sedih sebab aq jugak orang yang takleh nak terima diri dia sendiri, kalau korang sendiri takleh nak terima orang lain camne pulak? ada jugak yang sanggup hidup dengan bayang-bayang orang lain dan aq terkejut dengan sejauh mana dia sanggup tipu orang lain just nak mempertahankan yang dia tu bukan la diri dia yang sebenar. just be yourself. sumpah aq ingat dia sms aq nak admit yang before ni dia tipu aq , tapi x. aq rasa background history dia pun dia tipu.

tak kisahlah korang tak cantik atau tak hensem tapi menyamar jadi orang lain isnt gonna help at all. lagi memburukkan keadaan ade lew. confident jek dengan diri sendiri tak boleh? confident is the new beauty kot :p orang xkan marah korang sebab korang buruk tapi orang memang akan marah kalau korang tipu. 

lepas tu memang aq x contact dia lagi la. tapi bila aq fikir-fikir balik, kelakar pun ada..hahaha :p 

what inside guys mind

hoyyo hoyyo hoyyoyo sebenarnya exam this week tapi bosan pulak study, so aq pun ngengade la nk buat entry.

bagi sesiapa yang tertanya-tanya apa yang laki ni nak sebenarnya dari korang. sini aq nak bagi sikit info la apa yang berada dalam kepala otak kitorang ni. sebenarnya kalau nak diikutkan lelaki ni laki senang difahami berbanding perempuan atau kata orang putihnya "predictable" salah satu sebab utama dia ialah kitorang sangat straightforward and kitorang tak terikat dengan peribahasa "seperti perigi mencari timba", haha. personally aq rasa peribahasa tu dah tak berapa nak laku pada zaman sekarang ni. jujur kalau aq jumpa perempuan yang mengorat lelaki aq takkan mengeluarkan kata-kata seperti "ee gedik gile perempuan ni" atau "ek elle..apahal minah ni?" atau yang sewaktu dengannya sebab aq rasa semua orang ada dilahirkan dengan keinginan untuk menyukai dan memiliki seseorang. dah kalau laki tu yang dia nak, apa salahnya gurl tu make the 1st move kan?. tapi ramai jugak aq rasa yang masih berfikiran orthodox dengan alasan "taknak nampak desperate atau murah". hello..kalau couple berjalan berpegangan tangan and peluk-peluk tu tak murah pulak?

                                        ni pakcik nak marah ni!

sebelum aq start ceramah agama, baik aq berbalik kepada topik utama. apa yang lelaki suka bila berada dalam suatu hubungan ataupun bagi sesiapa yang nak menambat hati mana-mana lelaki, boleh lah ubah sikit-sikit perangai korang tuh supaya sejuk mata dan hati memandang.

1. Sejuk mata memandang.
Apa-apa hal pun mesti orang akan judge berdasarkan pandangan mata dulu la, sebab tu lah pepatah tu berbunyi dari mata turun ke hati, bukan hati naik ke mata. memang kebanyakan lelaki suka tengok perempuan yang seksi, siapa yang x suka memang penipu besar la, tapi tak bermakna itu yang diorang nak. cukup la untuk berpakaian simple tapi bergaya. kadang-kadang aq tengok perempuan bertudung labuh dan berjubah pun aq terpikat kot. jadi seksi bukanlah penyelesaian, asal kene dengan gaya cukup lah.

lepas tu perangai tu jaga la sikit, kalau gaya buruk, perangai pun buruk, x ke haru tuh? aq betul-betul pantang tengok perempuan yang nak sangat berperangai macam lelaki, rotan punggung tau lew. ketahuilah yang sifat lemah lembut dan sopan santun merupakan satu aset bagi perempuan. tapi jangan jadi pretender, just bring out the best of ur own self.

2. Good Listener.
guys sangat jarang menceritakan masalah pada orang lain sebab kitorang dilahirkan dengan rasa ego dan ingat kitorg boleh setel masalah sendiri. tapi we're not tough as we look, kadang-kadang kitorang perlukan seseorang hanya untuk mendengarkan masalah. note that if a guys willing to share his problem with you tu bermaksud yang korang adalah seseorang yang istimewa dalam hidup dia. so, in case kalau bf or sesape cerita masalah kat korang sebaiknya korang dengar la masalah dia. dengar pastu angguk-angguk sikit, buat muka simpati kat dia, cukup la, x susah pun.. haha. kalau korang perasan yang boyfriend korang cam x berapa nak cerita dengan korang masalah dia, tu bermaksud yang korang bukanlah pendengar yang baik and kompem-kompem dia ada orang lain untuk dia meluahkan masalah-masalah dia.

3. dont write his friends off!
kawan sangat penting bagi seorang lelaki. lelaki juga sangat sukar untuk meninggalkan kawan-kawan. bagi la bf korang masa diorang sendiri dengan kawan-kawan dia n korang x perlu nak menyempit setiap masa dia lepak dengan kawan-kawan dia unless dia yang ajak. selagi bf korang x lepak dengan kawan-kawan dia ja 24 jam, korang kena la bagi ruang sikit kat dia. x kisah la berapa banyak kawan dia, kalau dia da suka kat korang, dia akan suka kat korang jugak. perasaan over-cemburu dan kuat mengongkong tu yang akan membuat dia menyampah dengan korang kalau korang buat.

 4. dont be too emotional.
emotional sangat sinonim dengan perempuan kan? laki x suka sangat perempuan yang ikutkan sangat perasaan, so kalau boleh cuba-cuba la kontrol sikit perasaan tu. even kalau korang gaduh pun cuba la setel cara baik, bawak berbincang, janganlah biasakan diri korang merajuk 2-3 hari konon dengan harapan bf korang akan datang memujuk korang. tapi kalau da selalu sangat buat silap-silap lepas 2-3 hari merajuk bf korang da lari menghilangkan diri. in case bf korang x reply dengan sms "i love you" korang, janganlah cepat melenting mengatakan yang dia ada seseorang yang lain, mungkin dia hanya cuba menghargai tiga perkataan tu dengan tidak menyebutnya selalu. iye lah, kalau setiap sms hujung dia kena bubuh "i love you" 3 hari pun aq bosan camtu. haha 

5. Pandai menjaga diri sendiri
perempuan memang suka dimanja tapi tak bermaksud yang korang boleh menempel je dekat bf korang. sebab lama-lama bf korang akan anggap korang sebagai beban. nak buat ni, buat itu, semua nak panggil si dia. cubalah sekali-sekali berdikari, tunjuk yang korang boleh menjaga diri korang sendiri, baru bf korang x risau kalau korang berjauhan nanti. lelaki ni banyak laki kerja lain selain daripada melayan korang so korang kena la paham. aq tau ade beberapa perempuan yang kalau dah ade bf tu nak ade dengan bf je sampai lupa dengan life lain. perempuan boleh buat camtu tapi laki sumpah x boleh.

6. Memahami
mende ni sangat penting dalam berhubungan. kalau korang sebagai gf dia sendiri xleh nak paham si dia. siapa lagi kan?

7. pandai memasak
beeeeeeeeeeeeeeeeeeeesssssssssssssttttttttt sangat kalau dapat girl yang pandai memasak. aq rasa impian semua lelaki kot memiliki seorang yang sanggup memasak untuk dia sebab lelaki ni kuat makan. tapi kalau masakan x sedap x jadi gak, haha. ketahuilah yang korang boleh memikat hati seorang lelaki hanya dengan masakan. :)

8. jangan banyak sangat fikir.
guy : i nak pegi trip class next weekend, g indonesia
gurl1 : ooo, da la gurl indon comel2, camne kalau u terpikat nnt?

guy : blablablabla
gurl2 : thnx, tapi kalau u tinggalkan i nanti camne? i xley la xdek u...

gurl3: i risau la, kalau satu hari nanti u lupa kat i...

gurl4: mesti parent u x suke i kan. ye la, i orang biasa jek

gurl5 : kalau i gemuk nnti, u still suka i x?

kalau, kalau, kalau, kalau, kalau..mende x jadi lagi kot korang da sibuk-sibuk fikir bukan-bukan. lama-lama sakit hati la jugak dibuatnya. cuba la elakkan dari berfikir bukan-bukan sebab percakapan tu merupakan doa. kang jadi betul-betul baru korang menyesal. haha

9. Jangan banyak sangat komen..
 dont wear this, dont wear that, dont do this dont do that, dont meet those, ur hair is messy, ur face is gloomy, ur pimples killing me, ur outfit is outdated and so on. a guy would respond "ooo ok, biar la, its my style" tapi dalam hati diorang ada taman jugak. mesti la sedih korang asyik komen2 dia jek nanti lama-lama korang akan buat dia rasa yang korang ni tak terima dia seadanya, dulu time memula couple bole jek terima tapi sekarang sibuk nak komen macam- macam.

okay i guess that's it, mende lain yang baik tu kalau ade kira extra mark rasa kalau aq jumpa gurl camni aq akan jatuh hati kot :p mata aq pun dah ngantuk so until my next entry guys! chow chow :)

what inside your mind?[part 3]

wheres life took me after spm?

aq x apply byk pun lepas spm, dapat interview UTP, then aq apply matrix, tu je kot..last-last aq dapat offer pergi Pusat Asasi Sains UM (PASUM). semua orang ckp matrix ni senang score, so aq tanpa fikir panjang pun aq decided aq proceed je la dengan matrix dengan harapan matrix ni boleh la jadi platform untuk aq. lagipun dapat belajar kat tengah-tengah kl..sape x excited beb! haha

tapi indah xde la sekabar rupa, susah rupanya belajar sendiri nih, dekat sekolah dulu, cikgu-cikgu cam paksa korang buat kerja sekolah, tapi bila da masuk matrix nak belajar ke xnk belajar ke terpulang kat korang lew, x belajar pun xde sape nak marah, kesedaran diri sendiri je yang akan buat korang rasa nak belajar yang mana aq x berapa nak ada time tu. 1st sem rajin lagi la aq berjalan kaki 15-20 minit pegi kuliah, malam-malam duduk bilik revised sikit-sikit pe yang belajar, buat kerja tutorial etc. tapi semakin lama masa berlalu, kaki pun da terasa lenguh nak berjalan ke kelas, mata da semakin berat untuk bangun pagi, badan da tak reti duduk diam dalam bilik and tangan da semakin berat nak buat kerja tutorial. ah sudah, sindrom malas aq datang lagi.

dekat matrix ni la jugak aq banyak kenal dengan kawan-kawan baru, belajar camne nak hidup, nak enjoy. kira aq macam budak baru nak up la bila dicampakkan di tengah-tengah ibu kota tu. malam-malam kalau ada peluang laju je kaki nak keluar berjalan-jalan. sampai aq lupa tujuan sebenar aq kat situ. last-last result sem 2 aq cam sampah jugak lew. memang x cukup untuk buat medic locally. tapi bila fikir balik, aq sebenarnye x menyesal sangat x study time matrix, sebab banyak gak la kenangan manis time tu and banyak jugak kenangan yang x berapa nak best. tapi aq enjoy la time aq kat matrix.

lepas matrix aq isi la borang ipta, xtau nak apply mana, aq main amek jek. sambil tunggu result ipta aq melepak jek kat rumah, pastu satu pagi tu la bapak aq ckp kt aq...

juhari : eh ni ada road tour study medic kat indonesia ni, hari ni diorg buat kat kajang, g lew try apply ( bapak aq still  percaya kat aq even result aq memang x layak pun buat medic, hoho)

aq : aaa ok..

pastu aq pun pergi lew tanya-tanya pasal study kat indonesia tu. diorang kata nak dapat kene seat for examination and aq pun gamble la register untuk examination tu, niat sebenarnya untuk suka-suka jewk sebab da tawar hati time tu.. :p . hari result ipta keluar, aq dapat offer pegi UKM course IT, even course tu bukanlah course pilihan hatiku tapi aq rasa time tu aq da xde hak memilih kot. lain la kalau aq spm 17A1 atau matrix cgpa 4.0, boleh jugak lew aq protest, haha. then aq decided aq masuk je lew UKM, mana tau satu hari nanti aq boleh jadi next bill gates kew..kaya jugak kan. lepas 2 minggu aq menjalani kehidupan sebagai student UKM, tetibe mak aq call, dia cakap aq dapat pergi indonesia tu, aq terkejut gak padahal exam aq asal jawab jek. then aq cakap aq nak fikir dulu. berat gak nak tinggalkan UKM sebab time tu aq rasa aq da ok kot kt UKM tu, dpt gf sorang kt situ, kelas ada awek sarawak yg hot!, kolej pun best. biasalah, manusia memang susah sikit menerima perubahan. tapi last-last aq dikaburi dengan kata-kata kawan-kawan aq...

kawan 1 : indonesia awek hot-hot kot! pegi lew...

kawan 2 : g lew buat medic, best kot...

kawan 3 : aq teringin ko blah dari sini, menyampah aq tgk ko..haha

aq pun amik la kputusan untuk pergi ke indonesia mencuba nasib. aq sms je mak aq.

sms : ma, bole la..azri nak pegi indon...

so..atas keputusan yang aq buat, aq pun fly g indonesia. dengan semangat yang membuak-buak, ye lew teruja la sebab 1st time aq pegi medan, indonesia ni. nak gak tau camne life kat sini. 1st je aq turun dari flight, tanggapan aq terhadap indonesia ialah....

                    " f*ck...awek die x hot pun!!!!!!!!!!!"

so now here i am, just started my 5th and final year as a medical students in Universitas Sumatera Utara, medan, Indonesia. even starting cam struggle jugak nk adapt ngan bahase diorang and cara belajar diorang, tapi sekarang i can say im having my smooth life here, so lepas beberapa kali  jugak aq jatuh terkandas dalam hidup, aq sangat-sangat bersyukur yang sekarang ni aq da one step closer to achieve my dream, a dream when i still was a kid. and i know im still a thousand miles away from it, tapi now aq da sedar kot da berapa peluang aq da lepaskan before ni, aq takut kalau aq sangkut lagi aq mungkin xkn dapat peluang lagi. kadang-kadang aq rasa aq ni bernasib baik gile kot. so i guess if u have a dream u just cant stop in believing yourself. ape-apehal pun semua bergantung pada diri sendiri jugak, pengaruh-pengaruh lain cam kawan-kawan, dunia luar semua tu aq rase ada dalam 1-2% je kot.

thnx mum, dad for believing in ur son :) 

p/s : i still remember when i was a kid, if i get sick i'll go to my mum's @ dad's lappy, lie my head there and mintak my mum untuk picit-picit kepala. honestly, sekarang kalau aq sakit pun kadang-kadang aq terase rindu nak buat camtu lagi... :p

                                                       love u mum, dad <3

so guys, wheres ur life took u???

lubang ape tu?

aq baru start practical balik lepas bercuti 3 minggu, so aq start practical dekat dept neurosurgery. dengan semangat yang masih berkobar-kobar budget nak start a new page la lepas rehat kejap. hari ke-4 aq kat dept tu macam biasa pagi-pagi lepas aq check patients aq and setelkan kerja semua aq ajak kawan-kawan lepak kejap sarapan pagi. aq pun berjalan la ke kedai makan berdekatan. sampai jek kat sana aq x banyak pilihan sebab jam da menunjukkan jam 10.30, so tinggal kuih-kuih jek. kuih pun kuih la, asal berisi perut aq nih. so aq alas perut aq dengan 3 biji kuih dan segelas teh.

lepas habis makan kitorang decide nak masuk ward balik, dalam perjalanan ke ward perut aq mula meragam, keinginan untuk melepaskan hajat tu tiba-tiba datang tapi rilek-rilek, aq still boleh control lagi. sampai je ward kitorang lepak dalam bilik kitorang. bilik kitorang tu ade toilet and just bersebelahan je dengan bilik nurse. sampai je dekat bilik kitorg perasaan tu datang balik. aq mula resah. macam-macam persoalan timbul dalam benak fikiran aq...

"nak buang kat mana ni? kalau buang sini berbau x ke malu ngn member2 aq? tu x kira kalau ade bunyi-bunyian yang pelik ag tu? ahh buang kat toilet jauh sikit ah"

aq pun decide pegi toilet yang agak jauh dari situ asalkan selamat untuk aq buang tanpa perasaan malu atau gelisah, tapi malangnya aq baru jalan beberapa langkah, aq rasa aq da x mampu nak tahan lagi, mnde ni cam menolak-nolak dalam usus aq untuk keluar, so aq pun patah balik masuk bilik and aq redah je toilet kat dalam bilik tu.

kat dalam tu aq start bukak baju...then bila aq nak bukak seluar je,  DANGGG! pintu toilet terbukak!!! ada sorang nurse tu bukak maybe ada hajat yang sama dengan aq, aq yang hampir untuk membuka seluar kelam kabut tutup balik pintu tu...

aq : "shit...rush sangat tadi sampai kunci pintu pun x betul..argh"

dari dalam toilet, aq dengar nurse tu membebel...

nurse : "ah..koq ga dikunci pintunya, udah  aq nampak lubang pantatnya..."
             (asal x kunci pintu, aq da nampak da lubang jubur ko)

memang damn la nurse ni, padahal aq x bukak seluar lagi kot, dia cerita lebih-lebih pulak, aq da dengar member-member aq semua gelak berdahak-dahak kat luar tu. camne la aq nak keluar dari toilet nanti, mesti haru gila la. tapi aq gagahkan diri jugak melunaskan hajat yang terbantut tadi. lepas siap, aq kuatkan diri untuk membuka pintu dan melangkah keluar, time tu semua mata tertumpu kat aq la. ada yang ketawa ada yang tertanya-tanya kenapa aq x kunci pintu tu. aq diam jek buat muka tak malu. nurse tu pulak da cerita kat semua nurse yang ada kat situ sampai ada sorang nurse tu jerit kat aq...

"mau masuk kamar mandi dikunci pintunya dik..."

aq senyum jek, ada yang tuduh aq menggatal, ada jugak yang cakap aq ni exhibitionisme-term untuk orang yang suka menunjukkan kemaluan diorang kat orang lain. tapi aq buat bodo je sebab aq tau aq hanyalah seorang manusia biasa yang ingin melepaskan hajatnya..

DAMN...MALU GILE AQ!![part 2] back writing my journey of life..just a simple recap,previous one was simply about my life in primary school...

kakak aq dapat masuk tunku kurshiah kolej, one of the best school in malaysia, so aq pun nk la target tinggi2...week by week ive waited for an offer letter, tapi satu pun xde..gile kecewe kot, last-last aq masuk sekolah daily jek, SMKJ3, aq ingat aq akan menghabiskan masa-masa sekolah aq dekat situ, tapi lebih kurang 2 minggu aq kat situ, aq dapat offer masuk SMKA Maahad Hamidiah, Kajang. lepas tu aq amek keputusan untuk pindah sekolah, lagipun kakak aq yang 1st ada kat sekolah tu,senang sikit aq nanti kalau ada apa-apa.

1st sekali aq sampai sekolah tu, diorang buat placement test, kira macam budak pandai masuk kelas 1st lew, test die dalam bahasa arab plak tu, yang aq plak memang lemah bab-bab bahasa arab ni, time test tu aq pandang kiri, pandang kanan x dpt jugak jawapan, nak tanya orang segan, semua aq tak kenal lagi time tu. last-last aq tulis je semua bahasa arab aq tau walaupun tak menjawab soalan..haha amek

time orientasi sekali lagi diorang tanya apa cita-cita kitorang bila da besar nanti. dia suruh tulis besar-besar kat sekeping kertas A4. aq ingat lagi time tu aq duduk sebelah tajrin faruqi, dia bukan setakat tulis "pilot" tapi siap lukis lagi pilot, memang berinovasi dan kreatif la, aq pun mulalah mengade buat percubaan untuk melukis "doktor" jugak tapi sumpah buruk!! haha pastu tajrin faruqi nampak lukisan aq yang buruk dia gelak-gelak je.siot tul.

                                                   gamba aq cantik sket la dari ni, tu pun kene gelak?

aq ditempatkan di kelas terakhir lepas tau result test aq tuh, aq memang da expect da, haha. time sekolah menengah memang banyak la yang berubah, aq da jadi malas belajar( dari dulu sampai sekarang malas kot aq rase, bukan time ni jew..haha) biasalah budak-budak baru nak up macam aq fikir imej "bad-boy" tu nampak cool. so lepas sekolah aq selalu naik bas hup-seng(ntah btol ntah x, aq lupa) dengan tambang 60sen ke bandar kajang,pastu duduk lepak je sampai petang, dah habis jahat la tu melepak-lepak dalam fikiran aq, padahal x buat apa pun. mende ni berterusan la sampai ke form 3, nak-nak pulak time tu zaman game counter-strike femes, memang aq spend 3-4 jam la sehari dalam cc jek. pegi tusyen pun aq ponteng. memang terasa la pengaruh rakan-rakan tuh. form 3 aq berakhir dengan result pmr aq 7a, dulu plan nak keluar masuk sekolah lagi power lepas pmr, tp result 7a jek memang xde sape la nak amik, haha.

kalau dalam cerita hindustan mesti climax dia bila percintaan antara dua insan ni terhalang akibat tidak direstui oleh kedua orang tua akibat perbezaan darjat, ha cerita kenakalan aq ni plak climax dia time aq form 4, ramai orang fikir form 4 ni "honeymoon year" sebab baru lepas pmr and nak enjoy before spm tahun depan kan, well aq pun salah sorang yang fikir macam tu, berbekalkan pmr 7a aq tu, aq layaklah berada di kelas terakhir aliran sains. boleh kata almost semua orang dalam tu tak bermentality untuk belajar la sama cam aq, tapi ada jugak orang yang rajin dalam kelas tu, cuma aq je yg x ikut diorang. time tu aq da start belajar ponteng sekolah dah, lepas perhimpunan pagi jek aq hilang, route aq hari-hari, jalan sampai hujung padang---> lari selaju mungkin menuju pagar---> panjat pagar ---> masuk ke taman perumahan sebelah sekolah ---> ikut lorong-lorong belakang rumah untuk tidak dikesan---> tunggu bas datang baru keluar dari tempat persembunyian---> naik bas ----> lepak memang mantap la modus operandi aq time tu, pernah jugak beberapa kali dikejar pak guard( pak guard kitorg tua time tu, nak kejar pun x larat, motor pun c70 je, memang kitorg lari lagi laju lew) dan kantoi dengan cikgu, tapi setakat kena rotan-rotan biasa je la.

satu hari tu aq dipanggil oleh cikgu ezana, dia ni cikgu paling garang lew kat sekolah, dengar nama dia je boleh buat orang tercirit. dia cam da tau la aq selalu ponteng sekolah. dia tanya aq apa masalah aq, aq ada masalah kat rumah ke, ape ke. aq hanya mampu diam jek pastu dia threat aq nak gtau mak aq, mak aq pun cikgu jugak so hampir semua cikgu kenal la mak aq even dia mengajar kat sekolah lain. aq merayu supaya dia jangan gitau mak aq and janji nak berubah. dia diam jek aq ingat dia xnk la gtau. so dalam hati aq time tu "fuhhh selamat-selamat, boleh ponteng lagi lepas ni, hoho".

tapi hari tu aq balik je rumah, mak aq masuk bilik aq, n cakap yang cikgu da call dia n told her everything, mak aq x marah pun. mak aq tanya aq ada apa-apa masalah ke sampai aq buat camtu? time tu jugak mak aq mengalirkan air mata. malu sebab semua membe-membe dia da tau yang anak dia bermasalah, time tu jugak aq sebak. sanggup aq buat mak aq menangis disebabkan aq, kalau menangis kegembiraan xpe la jugak. padahal aq memang xde masalah berat sangat pun time tu, family ok, kawan-kawan ok. otak aq je yang bermasalah and meronta-ronta nak kan kebebasan. darah muda la katakan, jiwa nak memberontak je, mende baru semua nak cuba. aq rase tu la yang akan dihadapi semua golongan remaja.

start dari tu aq da set da mind aq balik, aq nak kembali ke jalan asal aq yang aq da jauh sangat tersasar. aq xnk buat mak aq menangis lagi sebab aq. tapi semua tu cam da terlambat. final exam tinggal sebulan je lagi dari time tu and aq memang x cukup masa nak cover balik semua subjek, sumpah memang aq x study langsung dari awal. aq da set goal aq untuk final exam ni at least aq dapat naik kelas, maybe environment kat kelas budak-budak pandai ni boleh membantu aq dalam belajar :p tapi dengan masa yang aq ada memang aq x mampu la nak naik kelas, silap-silap stay kat kelas lama jek. so aq ambil keputusan drastis..iaitu MENIRU!! yaa, aq amek keputusan untuk meniru dalam peperiksaan akhir nanti ( mampos aq kalau mak aq bace ni..sorry mum :)) tapi niat aq baik, untuk naik kelas jek, lepas ni sumpah aq xkan meniru lagi...

                                                            apa cara aq nk meniru ni?

memang banyak la cara-cara meniru aq praktekkan. letak nota dalam tandas, tukar-tukar kertas jawapan dengan member, masukkan toyol dalam kalkulator scientific and banyak lagi lew, tapi satu hari time paper sejarah and paper pe tah aq x ingat, tetibe before exam cikgu announced yang kitorg xley pegi toilet sepanjang masa exam padahal modus operandi yang aq pilih hari tu ialah "letakkan nota di dalam toilet, pastu mintak izin pergi toilet tengah-tengah exam, dekat toilet tengok jawapan yang anda mahu". "aduh...mampus aq", merepek aq seorang diri. time exam tu semua orang sibuk fikir jawapan, aq sibuk fikir camna cara aq nak keluar pergi toilet ni. last-last desperately aq purposedly bleed my own nose!!. "cikgu-cikgu, hidung saya berdarah, nak pegi toilet jap boleh?". "haaa ok2 pergi la2, cepat sikit". dalam hati kecil aq berkata " yeahuuuuuuuu~". so, kerja buruk aq dulu ditutupi oleh niat aq yang murni untuk naik kelas ( haha )

last-last. aq dapat naik kelas. aq dapat masuk kelas ke-2, huhu. time form 5 aq berubah la sikit, aq still malas belajar cuma aq da x buat masalah ponteng-ponteng tu lagi la, sebab aq da janji dengan diri aq sendiri. dipendekkan cerita, trial spm aq, aq langsung x dapat 1a pun. aq ingat lagi guru bahasa arab aq pergi kat meja aq tanya brapa markah aq pastu bila aq cakap, dia hanya mampu menggelengkan kepala pastu cakap "haish..xdak harapan" haha sapa x down dow bila cikgu da cakap camtu. aq cam da pasrah da time tu, camne la result aq spm nanti, memang macam xde harapan dah pun. time aq down-down camtu la mak aq datang, offer (more to paksa actually.. :p) ajar aq core subjects, math, bio, fizik, chemistry ( my mum ajar chemistry btw :)). mak aq kata kalau x score semua pun at least sciences subjects aq score la. hari-hari gak la dia ajar aq, aq yang lama-lama penat padahal dia x pernah rasa penat pun nak ajar aq, thanx mum, love ya :)

so at the end, result spm aq kire ok gak la :) cukup la untuk buat aq mula balik untuk berimaginasi menjadi seorang doktor :)

see u in part 3 guys :)