wheres.life.took.me[part 3]

wheres life took me after spm?

aq x apply byk pun lepas spm, dapat interview UTP, then aq apply matrix, tu je kot..last-last aq dapat offer pergi Pusat Asasi Sains UM (PASUM). semua orang ckp matrix ni senang score, so aq tanpa fikir panjang pun aq decided aq proceed je la dengan matrix dengan harapan matrix ni boleh la jadi platform untuk aq. lagipun dapat belajar kat tengah-tengah kl..sape x excited beb! haha

tapi indah xde la sekabar rupa, susah rupanya belajar sendiri nih, dekat sekolah dulu, cikgu-cikgu cam paksa korang buat kerja sekolah, tapi bila da masuk matrix nak belajar ke xnk belajar ke terpulang kat korang lew, x belajar pun xde sape nak marah, kesedaran diri sendiri je yang akan buat korang rasa nak belajar yang mana aq x berapa nak ada time tu. 1st sem rajin lagi la aq berjalan kaki 15-20 minit pegi kuliah, malam-malam duduk bilik revised sikit-sikit pe yang belajar, buat kerja tutorial etc. tapi semakin lama masa berlalu, kaki pun da terasa lenguh nak berjalan ke kelas, mata da semakin berat untuk bangun pagi, badan da tak reti duduk diam dalam bilik and tangan da semakin berat nak buat kerja tutorial. ah sudah, sindrom malas aq datang lagi.

dekat matrix ni la jugak aq banyak kenal dengan kawan-kawan baru, belajar camne nak hidup, nak enjoy. kira aq macam budak baru nak up la bila dicampakkan di tengah-tengah ibu kota tu. malam-malam kalau ada peluang laju je kaki nak keluar berjalan-jalan. sampai aq lupa tujuan sebenar aq kat situ. last-last result sem 2 aq cam sampah jugak lew. memang x cukup untuk buat medic locally. tapi bila fikir balik, aq sebenarnye x menyesal sangat x study time matrix, sebab banyak gak la kenangan manis time tu and banyak jugak kenangan yang x berapa nak best. tapi aq enjoy la time aq kat matrix.


lepas matrix aq isi la borang ipta, xtau nak apply mana, aq main amek jek. sambil tunggu result ipta aq melepak jek kat rumah, pastu satu pagi tu la bapak aq ckp kt aq...

juhari : eh ni ada road tour study medic kat indonesia ni, hari ni diorg buat kat kajang, g lew try apply ( bapak aq still  percaya kat aq even result aq memang x layak pun buat medic, hoho)

aq : aaa ok..

pastu aq pun pergi lew tanya-tanya pasal study kat indonesia tu. diorang kata nak dapat kene seat for examination and aq pun gamble la register untuk examination tu, niat sebenarnya untuk suka-suka jewk sebab da tawar hati time tu.. :p . hari result ipta keluar, aq dapat offer pegi UKM course IT, even course tu bukanlah course pilihan hatiku tapi aq rasa time tu aq da xde hak memilih kot. lain la kalau aq spm 17A1 atau matrix cgpa 4.0, boleh jugak lew aq protest, haha. then aq decided aq masuk je lew UKM, mana tau satu hari nanti aq boleh jadi next bill gates kew..kaya jugak kan. lepas 2 minggu aq menjalani kehidupan sebagai student UKM, tetibe mak aq call, dia cakap aq dapat pergi indonesia tu, aq terkejut gak padahal exam aq asal jawab jek. then aq cakap aq nak fikir dulu. berat gak nak tinggalkan UKM sebab time tu aq rasa aq da ok kot kt UKM tu, dpt gf sorang kt situ, kelas ada awek sarawak yg hot!, kolej pun best. biasalah, manusia memang susah sikit menerima perubahan. tapi last-last aq dikaburi dengan kata-kata kawan-kawan aq...

kawan 1 : indonesia awek hot-hot kot! pegi lew...

kawan 2 : g lew buat medic, best kot...

kawan 3 : aq teringin ko blah dari sini, menyampah aq tgk ko..haha

aq pun amik la kputusan untuk pergi ke indonesia mencuba nasib. aq sms je mak aq.

sms : ma, bole la..azri nak pegi indon...

so..atas keputusan yang aq buat, aq pun fly g indonesia. dengan semangat yang membuak-buak, ye lew teruja la sebab 1st time aq pegi medan, indonesia ni. nak gak tau camne life kat sini. 1st je aq turun dari flight, tanggapan aq terhadap indonesia ialah....

                    " f*ck...awek die x hot pun!!!!!!!!!!!"

so now here i am, just started my 5th and final year as a medical students in Universitas Sumatera Utara, medan, Indonesia. even starting cam struggle jugak nk adapt ngan bahase diorang and cara belajar diorang, tapi sekarang i can say im having my smooth life here, so lepas beberapa kali  jugak aq jatuh terkandas dalam hidup, aq sangat-sangat bersyukur yang sekarang ni aq da one step closer to achieve my dream, a dream when i still was a kid. and i know im still a thousand miles away from it, tapi now aq da sedar kot da berapa peluang aq da lepaskan before ni, aq takut kalau aq sangkut lagi aq mungkin xkn dapat peluang lagi. kadang-kadang aq rasa aq ni bernasib baik gile kot. so i guess if u have a dream u just cant stop in believing yourself. ape-apehal pun semua bergantung pada diri sendiri jugak, pengaruh-pengaruh lain cam kawan-kawan, dunia luar semua tu aq rase ada dalam 1-2% je kot.

thnx mum, dad for believing in ur son :) 

p/s : i still remember when i was a kid, if i get sick i'll go to my mum's @ dad's lappy, lie my head there and mintak my mum untuk picit-picit kepala. honestly, sekarang kalau aq sakit pun kadang-kadang aq terase rindu nak buat camtu lagi... :p

                                                       love u mum, dad <3

so guys, wheres ur life took u???

1 comments:

kEyrOL~ said...

nk amk medic gakkkkk. ahahahah.
aq penah dpt russian nye uni. tp masa tu aq naif, sbb xde scholar so aq x g. huhu~

Post a Comment